Державне фінансування має надавати чіткий пріоритет для малих агровиробників: консультації з громадськими організаціями в Будапешті

Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак у складі більше 30 громадських організацій, що представляють селян, скотарів, рибалок, корінних народів, працівників сільського господарства, споживачів, жінок, молоді та неурядових організацій з Європи та Центральної Азії, зібралися на консультації з питань громадянського суспільства у Будапешті 26-27 квітня 2018 року.

Консультації з громадянського суспільства - це засідання, організовані автономічно для суб'єктів громадянського суспільства в регіоні перед регіональними конференціями ФАО, що мають на меті зібрати організації громадянського суспільства, що представляють відповідні регіони виробництва продуктового ланцюга.

ОГС обговорили одну із головних тем Регіональної конференції - «Стале сільське господарство та харчові системи в Європі та Центральній Азії в умовах змінного клімату» - з точки зору агроекології. Було зазначено, що агроекологія, яка, нарешті, визнана ФАО як цілісний підхід до виробництва та споживання натуральних продуктів, сприяє створенню справді стійких територіальних та місцевих продовольчих систем, в яких знання, території, громади, організації та потенціал найбільш незахищеного населення все менше  і менше залежить від зовнішнього ввпливу. Агроекологічна практика являє собою справжнє нововведення, яке зростає та помножується у всьому світі. Невеликі виробники продуктів харчування є відповіддю на зміну клімату, вони є гарантією майбутнього, тому що вони припинять вирощування натуральних продуктів, які є ключовими, якщо ми хочемо дати молоді можливість: агроекологія є інструментом для того, щоб зробити видимим і поважати права жінок.

Для досягнення зміни парадигми ОГС також вимагають:

·                                 Прийняття Декларації ООН про права селян та інших людей, які працюють у сільській місцевості, коли ми повертаємо підхід до прав людини.

• У цьому сенсі фінансові інституції повинні дотримуватися цього підходу і повинні припинити підтримку моделей, які спричиняють недоїдання за рахунок державного фінансування. Державне фінансування, включаючи фінансування клімату, має стати чітким пріоритетом мешканців сільської місцевості
  • Масове введення антибіотиків у тваринництві та птахів, що виросли в умовах інтенсивного виробництва продуктів харчування тварин, призвело до виникнення антибіотикорезистентних штамів багатьох дуже небезпечних бактерій. Агенції ООН висвітлили серйозну загрозу, яку AMR ставить перед усіма народами світу.Якщо нічого не буде зроблено, мільйони людей помруть від бактерій антибіотикорезистентності до 2050 року.
  • Зупинити різноманітні обтяжуючі чинники недоїдання в регіонах, такі як конфлікти, соціальна несправедливість, нерівність доступу до основного права на адекватну та натуральну їжу.
  • Десятиліття сімейного господарства та десятиліття харчування повинні виглядати як можливість узгодженості політики та зобов'язань урядів.  Це має бути реальною можливістю визначити політику та державні інвестиції для підтримки нашої сімейної ферми на місцях, які є єдиною гарантією для забезпечення агроекології та права людей на адекватні та натуральні продукти для харчування.