Пройшло зібрання фермерів у Вінницькій області

Пройшли установчі збори по створенню ГО «Асоціації фермерів та приватних землевласників у Вінницькій області

Вінниця

У виконання Рішення Ради АФЗУ від 2 грудня 2021 року щодо проведення конференцій районних та обласних АФЗ пройшли збори фермерів у Вінницькій області.
             Зібрання пройшло на базі Могілів - Подільської районної АФЗ. Участь в зборах взяти представники інших районів області, які тепер входять до складу новоствореного Могілів - Подільського району та делегація фермерів із Віницького району.
                За запрошенням ініціативної групи фермерської спільноти Могилів-Подільського району, та за дорученням Президента АФЗУ Віктора Гончаренка, представником на зборах від АФЗУ виступив Почесний Президент АФЗУ, Стрижак Микола Іванович.
              Учасники обговорили актуальні питання фермерського господарювання, земельні питання, шляхи відстоювання фермерських прав.
Ключовими питаннями постали: « Як ми маємо жити і працювати в умовах, які склалися навколо нас і як ми маємо діяти в реальний час, в реальних умовах?
           Однією із головних тем стало земельне питання, а точніше умови майбутнього продажу сільськогосподарських земель, де передбачається право викупу земель юридичним особам, і загрозливий розмір максимальної площі земельної ділянки в одних руках – 10 000 гектарів. Фермери одностайно висловили обурення такими умовами, що тягнуть за собою знищення вітчизняного фермерства, та втрату території держави.
           Крім того, учасники обговорили нинішню державну підтримку аграріям, і зазначили, що з кожним роком вона стає все дальшою від простого фермера. А необхідно в першу чергу кошти державної підтримки спрямовувати на підтримку малого фермера, а не на громадні проекти для великих корпорацій. Що створить для своїх громадян нові робочі місця на селі, зупинить трудову міграцію селян в міста та за кордон, про що закликав Президент України Володимир Зеленський.
             Не оминули увагою фермери і погіршення умов господарювання через всілякі рукотворні перешкоди чиновників, як то: блокування податкових накладних, перевірки колядувальників по ліцензіях на ПММ тощо.
              Також йшлося між фермерами про розчарування в діяльності розпіарених аграрних організацій, які тільки проголошують захист фермерів, чим заманюють в свої лави. А насправді вони створюють ілюзію захисту фермера і повністю підтримують штучні перешкоди для хліборобів.
Загальним висновком стало усвідомлення необхідності відстоювати фермерські права на достойне і комфортне господарювання у рідній країні через ефективну мережу фермерської громадської організації – АФЗУ.
              Фермери Могилів-Подільського району, прагнуть відновити роботу Віницької обласної АФЗ та на власному прикладі, посприяти проведенню роботи по об’єднанню по всіх районах області, згідно змін в тереторільно-адміністративному устрої.
             ТІЛЬКИ РАЗОМ МИ ПОТУЖНА СИЛА, ЯКА СПРОМОЖНА ЗБЕРЕГТИ УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ ТА СПРАВЖНЬОГО ГОСПОДАРЯ НА НІЙ – ВІТЧИЗНЯНОГО МІСЦЕВОГО ФЕРМЕРА, ЯКИЙ ЖИТИМЕ І ПРАЦЮВАТИМЕ НА СВОЇЙ ЗЕМЛІ!